top of page

By Tova Ekenberg as part of Last Glimpses of a World Fading by Johan Leijon.

c4c3b2141f9f19dfb4387f38e75c5cb1.0.jpg

Koreografi i beröring

IMG_20220822_083057_207.jpg

​​LAST GLIMPSES OF A WORLD FADING
Utställning på @3e_vaningen

 

Vem blir du i ett rum du inte kan förnimma? Vilka vyer skapas genom hörsel? Vad säger ljuset om dina inre kartor? Var går gränsen för vad som är igenkännbart? Vilka sensationer tillåts expandera i tomrummet efter de intryck som en gång fanns?

Det tvärdisciplinära konstprojektet Last Glimpses of a World Fading har initierats av bildkonstnären och illustratören Johan Leion @jleion (Göteborg) i uppkomsten av konfrontationen med en skiftande verklighet: diagnosen Ushers Syndrom är en degenerativ genetisk sjukdom som sakta försämrar både synfält och hörsel — ett tillstånd som blir allt mer påtagligt och med en inverkan omöjlig att förneka. I takt med att sinnena förändrats har en process av adaption och ett sökande efter nya vägar för uttryck vuxit fram.

I projektet Last Glimpses of a World Fading har fem konstnärer från olika discipliner bjudits in till processen för att gemensamt utforska gränslandet vid sina sinnens slut, med hjälp av musik, ljud, ljus, installation, performance och video — samt ett långt processande av de inledande frågeställningarna.

Under ett mångfacetterat men samexisterande tak av utforskande och inkännande har Johan Leion — konstnär, projektledare samt grundare av konstnärskollektivet Invasiv — med sig ljusdesignern och konstnären Emma-Kara Nilsson, som gestaltar sina mentala och minnesburna inre kartor; kompositören Gustaf Hafvenstein, som undersöker gränsen mellan trygghet och osäkerhet i sitt musikaliska uttryck; scenkonstnären Tova Ekenberg, som i en performance utforskar beröring och taktilt samskapande; Felicia Sjögren
som i videomaterial arbetar med ljusets färgspektrum och strålformer — samt medproducenten och musikern Annelie Johansson, som utforskar gränsen mellan känsel och hörsel, samt idéer om tolkningsöverföring.

ÖPPETTIDER:
Utställningsperiod: 20 augusti - 3 september med öppettider under helgerna.

Vernissage: 20 augusti kl. 15.00 — 19.00
Därefter: 21 augusti, 26-28 augusti samt 2-3 september
Öppettider: kl. 12.00 — 16.00

HITTA HIT:
3:e våningen ligger på Sockerbruket 9 i Göteborg.

Byggnaden har stor hiss, breda dörrar, låga trösklar och anpassad WC.

bottom of page